Atatürk'ün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? / Atatürk'ün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? 2023-2024




Atatürk'ün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? / Atatürk'ün Yaptığı Yenilikler Nelerdir?



Ekleyen: DersTurkce.COM | Okunma Sayısı: 4705

Atatürk’ün ilke ve gerçekleştirmiş olduğu devrimleri Atatürkçü düşünce sistemi içerisinde inceleyebiliriz. Atatürkçülük: Esasları Atatürk tarafından belirlenen; devlet hayatınaAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? fikir hayatınaAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? ekonomik hayataAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir?toplumun temel kurumlarınaAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? devletin rejimi ve işleyişine ilişkin gerçekçi fikirlere ve ilkelere Atatürkçülük denir. Atatürkçülük;Türk milletininAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir?bu gün ve gelecekte tam bağımsızlığaAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? huzur ve refaha sahip olmasıAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? devletin millet egemenliği esasına dayandırılmasıAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? aklın ve bilimin rehberliğindeAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? Türk kültürünün çağdaş uygarlık düzeyi üzerine çıkarılması amacını hedef alır. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlenmesi ve gelişmesi Türkiye Cumhuriyetinin her türlü tehlikeye karşı korunabilmesi için Atatürkçülüğün bilinmesi ve bunun hayata geçirilmesi gerekir. Çünkü Türkiye Cumhuriyetinin temeli Atatürkçü düşünce sistemidir. 


Atatürk’ün altı tane ilkesi bulunmaktadır. Bunlar: 

1. Cumhuriyetçilik: Cumhuriyet halkın yönetime katılması ve milli iradenin egemenliğidir. Atatürk’ün deyimiyle; “Cumhuriyet rejimi demek demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir.” 

2. Milliyetçilik: Milli birlik ve beraberlik anlamına gelmektedir. Atatürk milliyetçiliğinde ırkçılık yoktur. Atatürk milliyetçiliği ülke birliği ve ortak geçmiş ve geleceği öngörmektedir. 

3. Halkçılık: Cumhuriyetçiliğin ve milliyetçiliğin doğal bir sonucudur. Halkçılık herkesin kanun önünde eşit olmasını öngörmektedir. 

4. Laiklik: Din ve devlet işlerinin ayrıldığını öngören laiklik din ve vicdan özgürlüğüdür. Temel bir ilke olan laiklik akıl ve bilimi esas alır. 

5. Devletçilik: Ekonomik Atatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? kültürel ve sosyal kalkınmada devlete düşen görevleri belirlemek için Atatürk’ün koyduğu temel ilkelerden biridir. Bu ilkenin amacı Türk toplumunu çağdaş uygarlık refah düzeyine yükseltmektir. 

6. İnkılapçılık: Yenilik değişiklik ve çağdaşlık demektir. Atatürkçülüğün inkılap anlayışı eskiyiAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir?kötüyü kaldırıp yerine yeniyiAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? iyiyi ve güzeli koymaktır. Bu anlayışAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? sürekli olarak çağdaşlaşmayı kapsar. 

Atatürk’ün ilkelerini incelediğimizde bunların bazı ortak özelliklerinin olduğunu gözlemleriz. Bunları kısaca açıklamak gerekirse şu sonuç ortaya çıkar. Atatürk ilkeleri toplum ihtiyacından doğmuş akla ve mantığa dayanır. Türk toplumunda bu ilkeler hem sözle söylenmiş hem de pratikte uygulanmıştır. Bu ilkeler günümüzde etkinliklerini koruya bilmişse buAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? ilkelerin toplum tarafından benimsendiğinin bir göstergesidir. Bu ilkeler bir bütündür. Yani bir vücudu oluşturan azalar gibidir ve bölünemezler. Atatürk ilkelerini bütünleyen ilkelerde bulunmaktadır. Bunlar : 

a) Milli egemenlik 

b) Milli birlik ve beraberlik 

c) Akılcılık ve bilimsellik 

d) Çağdaşlılık ve batılılaşma 

e) İnsanlık ve insan sevgisi 

f) Özgürlük ve bağımsızlık 

g) Yurttta sulh cihanda sulh 


Bu ilkelerin hepsi de farklı olmasına rağmen hepsinin temelinde yenilikçi bir anlayış yatmaktadır. 

Atatürk toplum hayatını düzenlemek ve ilerlemeyi sağlamış olan batı devletlerine ayak uydurabilmek için bazı devrimler gerçekleştirmiştir. Bu devrimler şunlardır: 

1. Siyasal Alanda Yapılan Devrimler: Atatürk toplum hayatını kemiren monarşik yönetimi kaldırmak ile siyasal alandaki ilk devrimini yapmıştır yani cumhuriyeti ilan etmiştir. Bunu gerçekleştirmek için önce saltanatı kaldırmıştır. Bu devrimler sosyal hayatı derinden etkilemiştir ve toplum kabuk değiştirmiştir. Din hayatını devletten çekmek için ise halifeliği kaldırmıştır. Bu da laik bir hayatın başlangıcı olmuştur ki eğitim için çok önemli bir değişim olmuştur. Halifeliğin kaldırılması ile laiklik konusunda büyük bir adım atılmıştır. 

2. Toplumsal devrimler : Toplumsal yapı unsurlarının bir çoğunda yapılmıştır. Asıl toplumun tabanına inen yani teferruat sayacağımız devrimler olmuş. Kılık kıyafetten soyadı kanununaAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? ölçüAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? saat ve takvim gibi hayatın birçok alanıyla ilgilidir. Toplum zor da olsa bu devrimlere ayak uydurmuş ve çektiği zorlukların mükafatını ileriki zamanlarda almıştır. 

3. Hukuk Devrimi: Mecelle kaldırılmış ve Türk medeni kanunu getirilmiş. Aile hayatından siyasi haklaraAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? eğitimden özel haklara bir çok yönüyle modernleşmenin önü açılmıştır. Ayrıca laikliğin hukuk düzenine uygulanması da gerçekleşmiştir. 

4. Eğitim ve Kültür Alanındaki Devrimler: Yozlaşmış kurumlardan biri olan medreseler kapatılmışAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir?öğretim birleştirilmiş(tevhid-i tedrisat kanunu)Atatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? yeni Türk harfleri kabul edilmişAtatürkün Yaptığı Yenilikler Atatürkün Yaptığı Yenilikler Nelerdir? yüksek öğretimler kurumları düzenlenmiştir. Atatürk Osmanlıdaki eğitim sistemini toplumun ihtiyaçlarına cevap veremeyeceği görüşündedir. Bu nedenle modern eğitim sisteminin oluşturulmasına karar vermiştir. Bu konuda Arap alfabesinin kaldırılması ile eğitimde modernleşme hareketleri hız kazanmıştır. 

5. Ekonomik Alandaki Devrimler: Aşar gibi köylüyü ezen vergiler kaldırılmış. Çiftçi üretim için teşvik edildi. Teşviki sanayi kanunu ile sanayi alanında çalışmalar başlatılmıştır. I – II kalkınma planları uygulanmıştır. Sanayi alanında gerekli değişimler yapılmıştır.




 Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece dersturkce.com'a aittir. Sitemizde yer alan dosya ve içeriklerin telif hakları dosya ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Telif hakkına sahip olan dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Dosya 72 saat içerisinde siteden kaldırılır.Telif Hakkı Hakkında|Editör, ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir içerikten dersturkce.com sorumlu değildir.İLETİŞİM:dersturkcem@gmail.com
Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.