OKULÖNCESİ MÜZİK ETKİNLİĞİ / ANASINIFI MÜZİK ETKİNLİĞİ 2023-2024




OKULÖNCESİ MÜZİK ETKİNLİĞİ / ANASINIFI MÜZİK ETKİNLİĞİ



Ekleyen: DersTurkce.COM | Okunma Sayısı: 48021

OKULÖNCESİ MÜZİK ETKİNLİĞİ

 

Okulöncesi eğitimde müziğin amacı, çocuğun duyduklarını, düşündüklerini ritim ve melodi ile serbestçe ifade edebilmelerini sağlamak ve çocukta ritim duygusunu ve müzik seviyesini geliştirmektir. Müzik etkinlikleri içerisinde;

 
-Ses dinleme ve ayırt etme çalışmaları: Bu çalışma çocukların çevrelerini daha bilinçli bir şekilde dinlemelerini, işittikleri seslere yönelmeleri, sesleri tekrarlamaları ve tanımaları açısından yararlıdır. Farklı türlerdeki müzikleri dinlemek ilgiyi artırabilir.


-Nefes açma çalışmaları:Bu çalışma çocukların seslerini fazla yormadan şarkı söyleyebilmeleri için öncelikle yapılması gereken çalışmalardır. Bu etkinlik çerçevesinde çiçek koklama, çorba içme, yılan sesi, ateşe üfleme vb. öykünmelere yer verilir.


-Ritim çalışmaları:Çocukların ritim duygularını geliştirmeye yönelik etkinliklerdir. Müzik aletleri kullanılarak yapılabildiği gibi sadece eller ve ayaklar da kullanılarak yapılabilir. 
-Eski şarkıların tekrarı:Öğrenilen şarkıların belli aralıklarla tekrar edilerek daha iyi öğrenilmesi için yapılan ve genelde grup ile yapılan çalışmadır.


-Şarkı söyleme:Şarkı söylemede çocuğun gelişim düzeyi önemlidir. Çocukların çok erken dönemlerde şarkı söylemeye çalıştıkları görülür. Çocukların melodileri kavramalarında işitsel, sözel ve motor gelişim önemli yer tutar. Şarkı seçiminde çocukların gelişim düzeyleri göz önüne alınmalıdır. 


-Yaratıcı hareket ve dans:Çocuklar için hareket çok önemlidir. Bu nedenle bir müzik sesi duyduklarında sallanarak, zıplayarak, dönerek hareketleriyle eşlik ederler. Dans çocuğun hayal gücünü uyarır ve duygularını ifade edebilmesi için birçok fırsat yaratır. Dans çocuğun kendi kendini ifade etmesinde büyük bir rol oynar. 


-Müzikli öykü: Bu teknikte seslerin değişik şekillerde kullanılmasına uygun olarak hazırlanan öykülerden yararlanılır. Müzik aletlerinin sesleri öyküdeki bazı doğal seslere benzetilir. Müzikli öyküde önemli olan, uygulama sırasında doğal seslere benzetilen müzik aletlerinin sesinin benzetildiği doğal sesin özelliğine uygun olarak çıkarılmasıdır.
-Bunlardan başka ayrıca kasetten, cd’den de şarkılar dinlettirilebilir. Çocuk şarkıları ve güncel, müzik kalitesi yüksek şarkılar tercih edilmelidir. gibi çalışmalara yer veriliyor. Bu etkinlikler müzik etkinlikleri başlığı altında gerçekleştiriliyor. Çalışmalar sırasında öğretmen etkinlik başlarında yapılacak çalışmayı anlatıyor. Gerekirse kendisi uyguluyor. Çocukların konuya hakim olduklarını görünce eğitimci rolünden sıyrılıp rehber rolüne bürünür. Onları gözlemleyerek ihtiyaç duydukları zamanlarda işin içine giriyor, rehberlik yapıyor. Yaparak-yaşayarak ilkesinden hareketle müzik aletlerini kullanmaları için etkinlikleri bu yönde hazırlıyor.
Müzik duygu ve düşüncelerini ifade etmesinde bir araç görevini üstlenir. Müzik etkinliği çocuğun dil gelişimini etkiler, ritme karşı duyarlılık geliştirmelerine yardımcı olur, çocukların kendilerini ifade etmelerine yardım ederek sosyal uyum kazanmalarında önemli rol oynar. Onlara güven ve başarı duygusu kazandırır. 

Öğretmen müzik etkinliklerini planlarken öncelikle çocukların gelişim özelliklerini çok iyi bilmelidir. Çocukları ne kadar iyi tanırsa, özelliklerini ve ihtiyaçlarını doğru olarak bilirse ancak o zaman çocuklara uygun bir müzik programı hazırlayabilir.
Çocukların müzik eğitiminde; müziğin çocuk eğitiminde araç olarak kullanılması, çocuğa temel müzik becerisinin kazandırılması, estetik duygularının geliştirilmesi hedeflenmektedir. Müzik etkinliklerinde kullanılan teknikler, basitten zora doğru planlanmalı ve uygulanmalıdır.



MÜZİK ETKİNLİĞİ PLANI


SOSYAL VE DUYGUSAL ALAN

AMAÇ 2. Duygularını fark edebilme
K.B.D 4. Duygularını müzik,dans,drama v.b yollarla ifade eder
AMAÇ 6. Başkalarıyla ilişkilerini yönetebilme 
K.B.D 2.Grup etkinliklerine kendi isteği ile katılır
AMAÇ11.Estetik özellikler taşıyan ürünler oluşturabilme
K.B.D 5. Çeşitli materyaller kullanarak ritim oluşturur

DİL ALANI

AMAÇ 5. Dinlediklerini çeşitli yollarla ifade edebilme
K.B.D 5. Dinlediklerini resim,müzik,drama,şiir v.b yollarla ifade eder
AMAÇ 1.Sesleri ayırt edebilme
K.B.D 4.Verilen sese benzer sesler çıkarır



ÖĞRENİM SÜRECİ

MÜZİK ETKİNLİĞİ

Nefes açma çalışmaları için bilinen bir tekerlenme eşliğinde hep birlikte sandalyeler alınıp hikaye durumuna geçilir. Küçük bir şarkı söylenerek ilgiler toplanır ve kollar bağlanarak herkesin öğretmeni dinlemesi sağlanır.(S.D.A AMAÇ6 K.B.D2) Öğretmen yapılacak çalışmayı anlatır ve etkinliğe geçilir.Öğretmen çocuklara şimdi herkesin sabahleyin kalktığımızda nasıl esneriz göstersin der hep beraber eslenir ardından içimize derince bir nefes alıp temiz hava alalım der ve nefes alıp verilir.Yemekte çorbamız çok sıcak geldi ne yaparız diye sorar çocuklar hep birlikte üfleriz der ve sıcak bir çorbaya üfleme öykünmesi yapılır.Arılar nasıl ses çıkarır diye sorar ve arı sesi çıkarılır.Yılanlar nasıl ses çıkarır diye sorar ve sınıfça yılan sesi çıkarılır.(D.A AMAÇ1 K.B.D4)Ardından herkesin doğum günü olsun ve herkesin önünde pastası olsun pastasının mumlarını üfleyerek söndürme çalışmasıda yapıldıktan sonra nefes açma çalışmaları tamamlanır.
Ritim çalışmalarında sadece eller, parmaklar ve ayaklar kullanılır.(S.D.A AMAÇ11 K.B.D5) Öğretmen çocuklara adlarını, soyadlarını ve 1-10 arası sayıları ellerini, parmaklarını ve ayaklarını kullanarak bir ritim ile söylemelerini söyler. Gerekirse öğretmen örnek bir uygulama gerçekleştirir. Sıranın başından başlanır ve çalışma sırayla gerçekleştirilir. Ritim çalışmasından sonra şarkı söyleme etkinliğine geçilir.



Şarkı Söyleme çalışmasında öncelikle öğrenilmiş olan eski şarkılar ilgi ve istekler doğrultusunda tekrar edilir. Sonra yeni şarkı öğretimine geçilir. Yeni şarkıyı öğretmen birkaç kere bütün olarak ve melodisiyle söyler. Daha sonra hep birlikte tekrar edilerek öğrenilmeye çalışılır.(D.A AMAÇ5 K.B.D5) Şarkı esnasında çocuklar elleriyle tempo tutabilir. Öğretmen müzik aleti kullanabilir.
Yaratıcı hareket,dans,ront,şarkı söyleme etkinliğinde öğrenilen “Renkler” adlı şarkılı oyun öğretilerek birlikte oynanır. Böylece müzik çalışmaları sonlandırılır.(S.D.A AMAÇ2 K.B.D 4) 


Alıntıdır.




 Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece dersturkce.com'a aittir. Sitemizde yer alan dosya ve içeriklerin telif hakları dosya ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Telif hakkına sahip olan dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Dosya 72 saat içerisinde siteden kaldırılır.Telif Hakkı Hakkında|Editör, ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir içerikten dersturkce.com sorumlu değildir.İLETİŞİM:dersturkcem@gmail.com
Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.